OffNews.bg

Латвия унищожи последния си съветски монумент: зрелищното му рухване в снимки и видео

Латвия унищожи последния съветски монумент на територията на страната си.

Бетонният обелиск, увенчан със съветски звезди, бе съборен в четвъртък, 25 август. 80-метровата колона рухна в езеро в Парка на победата и предизвика огромно разплискване на водата под аплодисментите на публика. Някои бяха увили латвийски знамена около раменете си. Телевизия излъчваше на живо.

Обелискът беше централната част от паметник, издигнат в центъра на столицата Рига в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия. Съставен бе от пет кули с три съветски звезди на върха, стоеше между две групи статуи - група от трима войници от Червената армия, а от другата страна - жена, изобразяваща "Родината", с високо вдигнати ръце.

Паметникът е построен през 1985 г., когато Латвия е част от Съветския съюз. Латвия връща независимостта си през 1991 г., а впоследствие става членка на НАТО и ЕС.

Той бе последният от редица съветски паметници, свалени от властите в страната след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Събарянето му "затваря още една болезнена страница от историята" - коментира външният министър на Латвия, цитиран от АП.

Страната има 214-километрова граница с Русия и в нея живее многобройно етническо руско население.

През май латвийският парламент одобри разрушаването на паметника в Парка на победата. След това и градският съвет на Рига даде "зелена светлина".

Работата по разчистването на мястото започна преди три дни с премахването на статуите. След това районът беше отцепен, а властите издадоха забрана за полети на безпилотни самолети. В четвъртък полицията временно затвори движението близо до парка от съображения за сигурност.

Не само Латвия, Полша и Естония също премахват съветски паметници.

Рухването на обелиска в Латвия:

Today the soviet monument in Latvia went down quicker than Moskva did. pic.twitter.com/RNd33QdPU7

— Darth Putin (@DarthPutinKGB) August 25, 2022