OffNews.bg

Кюрдите и иракската армия превзеха два града до Мосул

Иракските кюрди превзеха град Башика, близо до Мосул, от "Ислямска държава", съобщи ТАСС, откъдето допълват, че редовната иракска армия пък е влязла в градчето Тел Кайф.

Тел Кайф е на 5 километра северно от Мосул, като по предварителна информация при въздушен удар там е загинал и заместник-наместника на Мосул от ИД. Вчера падна и град Бартела.

Мащабната сухопътна и въздушна операция срещу "Ислямска държава", която превзе втория по големина град в Ирак преди две години, започна на 17 октомври. В нея участват 60 хиляди души - редовна иракска армия, кюрдски пешмерги, полицейски части, американски специални части, шиитски милиции и сунитски племена. В ударите срещу джихадистите участват и самолети от водената от САЩ коалиция, както и Русия.

Според известните данни в града има към 6 хиляди терористи.

Турски войски не са се включили в офанзивата, тъй като премиерът на Ирак се обяви твърдо против това. Турция настоява да участва в освобождаването на Мосул, за да съблюдава разпределението на баланса на силите в региона след това и от потенциалния бежански поток.

Въпреки това засега Анкара не смята да праща жива сила в атаката над Мосул, в която участват бойци, обучени в Турция.