OffNews.bg

Китайският милиардер собственик на Алибаба, критикувал властта, не се е появявал два месеца

Китайският милиардер Джак Ма не се е появявал публично от близо два месеца. Основателят на платформата за онлайн търговия "Алибаба" не е участвал дори във финалния епизод на шоуто си за търсене на бизнес таланти.

Пред "Файненшъл таймс" говорител на компанията обясни отсъствието на Джак Ма с натоварения му график, а в социалните мрежи по света се появиха много догадки и спекулации за изчезването му. 

В края на октомври един от най-богатите китайци остро разкритикува финансовата регулаторна система на Китай, като я сравни с управлението на заложна къща. Няколко седмици по-късно Джак Ма загуби над 11 милиарда долара от личното си богатство и от първо отиде на трето място в класацията на китайските милиардери.

Преди дни пък стана известно, че в Китай стартира разследване на предполагаеми монополни практики в Alibaba Group Holding. Властите свикаха ръководството на Ant Group Co. на среща на високо равнище относно финансовите разпоредби, засилвайки контрол върху двата стълба на интернет империята на милиардера Джак Ма.