OffNews.bg

Картър призова Тръмп да се въздържа от военни действия. Президентът: Може да е скоро или съвсем не

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че се гордее с мира по време на управлението си и предупреди настоящия държавен глава Доналд Тръмп да не прибягва до каквито и да било военни действия във връзка със Сирия или други горещи точки и на всяка цена да избегне ядрено нападение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Моля се той да запази страната ни мирна и да не преувеличава или изостря предизвикателствата в отношенията със Северна Корея, Русия или Сирия", каза 93-годишният Картър в интервю за американската информационна агенция

39-тият президент на САЩ допълва, че се надява Доналд Тръмп да е напълно наясно, че евентуална размяна на ядрени удари може да е катастрофална за цялото човечество. Дори ограничена военна атака пък би могла да доведе до неконтролируема ескалация на конфликта, каза Картър.

Малко по-късно Доналд Тръмп пусна ново съобщение в профила си в Тутър - предпочитаният от него канал за комуникация.

"Никога не съм казвал кога ще е атаката над Сирия. Може да е съвсем скоро или съвсем не скоро! При всеки случам, САЩ - по време на моята администрация - направи много за прочистването на региона от ИДИЛ. Къде е вашето "Благодаря ти, Америка"?", написа Търмп.

В интервюто си президентът Джими разкритикува Тръмп по много теми и каза, че вече мнозина съжаляват, че са гласували за него. В същото време го поздрави за политиката спрямо Северна Корея и намерението да се срещне с лидера на страната. Самият Джими Картър не е бил в Северна Корея по време на мандата си, но я е посещавал поне три пъти като бивш президент, за последен път - през 2011 г., когато се опита да убеди севернокорейците да се включат в многостранни преговори за прекратяване на програмата им за ядрено оръжие, припомня АП.