OffNews.bg

Италиански съд временно спря екстрадицията на Пучдемон

Апелативният съд на италианския град Сасари в Сардиния спря екстрадицията в Испания на бившия каталунски министър-председател и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон.

Самият Пучдемон обяви новината в Twitter публикация: "Съдебните органи в Сардиния са спрели производството по екстрадиция."

Адвокатът му Агостинангело Марас обаче уточни, че делото все още не е приключило и то ще бъде върнато в съда в Сасари, съобщава БНР.

Не е ясна каква е позицията на Европейския съд относно депутатския имунитет на Пучдемон. Имунитетът му бе отнет на 9 март, но преди два дни неговите адвокати поискаха да бъде възстановен, за да може да се яви на делото в Сардиния. От испанската прокуратура са на мнение, че връщането на имунитета на Пучдемон е опит за юридически трик, с който да се забави делото по екстрадирането му.

Магистратът от испанския Върховния съд Пабло Ларена, който води делото срещу Пучдемон, е поискал да бъдат арестувани и задържани бившите каталунски министри Клара Понсати и Тони Комин, които са придружили Пучдемон в Сардиния.

Техните имунитети също бяха свалени като членове на ЕП, издадена е и Европейска заповед за ареста им.

Днешното изслушване по делото срещу Пучдемон в съда продължи три часа. След края му той разкритикува Испания, че „използва съдебната система за постигане на политически цели“.

Докато течеше делото, пред сградата на съда местни сепаратисти развяваха сардински и каталунски знамена и скандираха „Свобода“.

Карлес Пучдемон беше задържан на 23 септември след пристигането си в Сардиния по обвинения за подбуждане към бунт и присвояване.