Европaрламентът свали имунитета на каталунския сепаратист Карлес Пучдемон

OFFNews 09 март 2021 в 15:22 1743 0

Снимка Skynews

Карлес Пучдемон

Европейският парламент (ЕП) днес прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, които са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г., предаде БТА.

Решението е прието с 400 гласа на 238 и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване.

С подобни резултати беше свален и имунитетът на другите двама каталунски сепаратистки евродепутати, Тони Комин и Карла Понсати.

"Гласуването по въпроса за имунитета ни не касае само нас тримата като индивиди. Днешното гласуване касае ценностите, които защитаваме, представата ни за демокрацията и бъдещето, което искаме да изградим в Европа", написа вчера Пучдемон в Туитър.

Комисията по юридическите въпроси на ЕП разреши през февруари това сваляне на имунитети, а вчера трите големи групи - Европейска народна партия (175 депутати), Социалистите (145 депутати) и Възраждане (97 депутати) дадоха инструкции да се гласува в подкрепа на мярката. Те имат общо 417 от 705-имата евродепутати, а за приемане беше достатъчно обикновено мнозинство.

Пучдемон, Комин и Понсати са преследвани в Испания за организирането през 2017 г. на забранен референдум за независимост на Каталуния.

Свалянето на имунитета им дава възможност на белгийското правосъдие наново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин, които пребивават в Белгия от 2017 г.

Понсати пребивава в Шотландия и в нейния случай също местните съдебни власти бяха преустановили разглеждането на молбата на екстрадицията й в очакване на решението на евродепутатите.

Тримата каталунски евродепутати са обвинени от Испания в противодържавна дейност, а Пучдемон и Комин са обвинени и в злоупотреба с държавни средства.

Испанското правителство приветства решението на Европейския парламент да отнеме имунитета на тримата каталунски евродепутати.

Гласуваното решение "изпраща тройно послание", заяви в кратко изявление испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая. "Първото е, че "проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа. Това е линията, възприета от испанското правителство, което протяга ръка на каталунските политически сили, за да намери решение чрез диалог и преговори", подчерта тя. "Другите две са, че един евродепутат не може да се възползва от статута си, за да не се яви пред национален съд, и че върховенството на закона в Испания е стабилно", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови