OffNews.bg

ISW: Русия готви втора вълна на мобилизацията

Руските власти подготвят нова скрита мобилизация в хода на есенния цикъл на наборната военна служба, което вероятно ще натовари допълнително и без това претоварения руски апарат за набиране на войници и ще се отрази неблагоприятно на обучението на мобилизираните и наборните военнослужещи.

Това е един от изводите в последния анализ на американския Институт за изследване на войната (ISW), който ежедневно анализира хода и стратегията на конфликта в Украйна.

На 18 ноември в руските канали в Телеграм активно се обсъждаха индикатори, че Кремъл се готви за втора мобилизационна вълна, и се разпространяваше изображение на призовка, получена от гражданин на Санкт Петербург, на когото уж било казано да се яви на мобилизация през януари 2023 г. въпреки съобщението на руския президент Владимир Путин за официалното прекратяване на частичната мобилизация на 31 октомври. Националистически блогъри допълнително разпространиха твърдения, че общата мобилизация ще започне през декември или януари. На 18 ноември независим руски медиен канал публикува разследване, което показва, че държавните структури и предприятия продължават да подготвят служителите си за мобилизация, като ги изпращат на различни програми за обучение и образователни курсове, свързани с мобилизацията, пише в анализа.

Друго руско издание отбелязва, че военният съд на Одинцовския гарнизон в Московска област по невнимание е потвърдил, че мобилизацията продължава въпреки официалния ѝ край. Съдът съобщава, че е обвинил мобилизиран войник в нанасяне на побой на своя командир на 13 ноември "по време на изпълнение на задълженията си по военната служба или във връзка с изпълнението на тези задължения през периода на мобилизация", което показва, че съдът действа на правното основание, че мобилизацията все още е в ход, посочва ISW. Кремъл заяви, че не е необходимо руският президент Владимир Путин да подписва указ за официално прекратяване на периода на мобилизация и се твърди, че мобилизацията е спряла.

Продължаването на скритите мобилизационни усилия и потенциалната подготовка за друга мобилизационна вълна заедно с настоящия есенен цикъл на наборна военна служба вероятно увеличават значително напрежението в и без това претоварения руски апарат за генериране на сили. Както ISW вече писа, Путин вероятно е наредил прекратяването на частичната мобилизация, за да освободи бюрократичен и административен капацитет за наборниците от 1 ноември. Очевидно е обаче, че руските власти никога не са спирали напълно мобилизационните усилия, което означава, че ограничен брой мобилизирани новобранци все още са принуждавани да преминават през системата за обучение едновременно с наборните войници, които преминават през собствения си цикъл на обучение. Това вероятно ще доведе до още по-ниско качество на обучението както за мобилизираните новобранци, така и за наборните войници, тъй като те се конкурират за недостатъчния капацитет за обучение. Поредната вълна на мобилизация през следващите месеци само ще влоши ситуацията и вероятно ще понижи общото качество на руските войски, които ще бъдат насочени към фронтовата линия в Украйна, е изводът на авторите на доклада.