OffNews.bg

Истинското значение на Рождество е заглушено от материализъм, заяви папа Франциск

Истинското значение на Рождество Христово е заглушено от материализъм, то е "взето за заложник", заяви папа Франциск и подчерта, че в сегашните времена имаме нужда от повече смирение.

По време на сериозно охраняваната рождествена меса във Ватикана главата на Римокатолическата църква осъди и причините за продължаващото страдание на децата в Сирия, и особено Алепо, изложени на глад, бомбардировки и опасности в миграционния им път към безопасните страни.

Посетителите на неделната служба в базиликата "Свети Петър" трябваше да минат през метални детектори, за да влязат на богослужението. Кореспондентът на Би Би Си във Ватикана Дейвид Уайли описа атмосферата по време на месата като усещане за несигурност, каквото е имало след последните терористични атентати в Европа.

Сега хората живеят във време, "когато светлините на комерсиалното хвърлят сянка върху светлината на Бога, когато се тревожат за подаръците, но са студени към тези, които са маргинализирани".

През последната година папата призоваваше за състрадание към преселниците, правейки паралел между тях и Божия Син, дошъл на земята, за да спаси човечеството.