OffNews.bg

Иранските дронове-камикадзета над Украйна летят с американски процесори на Texas Instruments

Иранските бойни дронове Shahed, използвани през последните дни активно от Русия за атаки на украински градове, съдържат процесори, произведени от американската фирма Texas Instruments, съобщи в понеделник „Украинска правда“ с позоваване на Центъра за стратегически комуникации „Стратком“ на украинската армия.

Според документ, публикуван от „Стратком“, блокът за управление на полета на безпилотния дрон съдържа пет платки PCB, които на които са монтирани процесори TMS320 F28335 на компанията Texas Instruments

Макар компанията, в частност, разработва продукти за отбранителната индустрия, намерените в корпуса на иранските дронове процесори са, както се оказва, свободно достъпни на пазара на електронни части.

Освен това, блокът за управление на двигателя ECU е съдържал също платка с процесор на Texas Instruments и, според извършените оценки, този модул контролира всички характеристики на двигателя по време на полет.

Дроновете Shahed-131 и Shahed-136 са ирански дронове камикадзе с обсег 2500 километра и се използват през последните дни интензивно от руската страна за атаки срещу цели в Украйна. На 26 август Асошейтед прес съобщи, че Иран е предал на Русия стотици подобни дронове, въпреки предупрежденията на Вашингтон.

През последната седмица проруските потребители на Телеграм са в еуфория от ефективността на иранските дронове на фронта. В същото време командването на украинската армия коментира, че ефективността на дроновете е в процес на изучаване и едновременно с това се организира подходящото противодействия.