OffNews.bg

Иракската армия напредва към Мосул

Иракската армия изпреварва заложения график със започването на втория ден от битката за превземане на Мосул от "Ислямска държава", предава Би Би Си, позовавайки се на изявление на Пентагона.

Според говорителя Питър Кук офанзивата може да продължи дълго, защото предстои да се разбере дали джихадистите ще окажат сериозна съпротива.  

"Ранните индикации са, че иракските сили са изпълнили задачите си засега и са изпреварили графика за първия ден. Това се покрива с плана на иракчаните, но е рано и врагът също има право на глас. Ще видим дали ИДИЛ остане и се бие", коментира Кук във Вашингтон и заяви, че уверен в способностите на армията.

Сраженията са продължили през нощта, като бойците на ИД са атакували танковете на армията. Кореспондент на британската медия съобщава, че фронтовата линия е на 20 км южно от Мосул. 

Стартиралата вчера офанзива се планира от месеци и включва 30 хил. иракски, кюрдски и сунитски племенни бойци. Кюрдските пешмерги са изпълнили целите си за първите 24 часа като са завоювали 200 км2, девет села и част от пътя, свързваш Мосул с Ербил. 

В Мосул има около 1,5 млн. души и изникват притеснения за сигурността на цивилните по време на операцията. Правителството е пуснало над града хиляди листовки , с който ги информира как да действат по време на битките. Според Питър Кук в следващите 48 часа ще бъдат пуснати до 7 милиона листовки. 

Мосул бе превзет от "Ислямска държава" през юни 2014 г. и именно там лидерът на джихадистите Абу Бакр ал-Багдади обяви създаването на халифат.