OffNews.bg

Хаос и протести след указа на Тръмп за мюсюлманите

Указът на американския президент Доналд Тръмп, с който забрани влизането в САЩ на граждани на 7 мюсюлмански държави, предизвика хаос и протести. 

Засегнати от указа на Тръмп са гражданите на Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

Хиляди хора излязоха на спонтанни протести в подкрепа на имигрантите, които имат легални документи за престой в страната, но не трябва да бъдат допускани заради указа на Тръмп. 

Демонстрантите обявиха, че забраната е антиамериканска и противоречи на Конституцията. 

Снимка: Reuters

Съдията от Бруклин Ан Донъли забрани връщането на хора от страни, попадащи в обхвата на имиграционните ограничения на Доналд Тръмп, след като е била сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански права. Решението на съдийката забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който идва в САЩ с валидна виза от засегнатите от ограниченията на Тръмп.

Снимка: Reuters

От Американския съюз за граждански свободи обявиха, че след заповедта на Ан Донъли ще бъдат освободени между 100 и 200 души, задържани на американски летища или транзитни зони.

Редица страни, включени в забранителния списък вече обявиха, че готвят ответни мерки. 

В същото време във Великобритания започна подписка да не се допуска Тръмп да бъде приет от кралица Елизабет II. 

Петицията е публикувана на сайта на британския парламент, а авторите мотивират начинанието със сексистките възгледи на Тръмп и вулгарното му поведение, които според тях изключват възможността 45-ият президент на САЩ да бъде приет от кралица Елизабет или принца на Уелс. 

Петицията обаче не изключва възможността Тръмп да направи работно посещение във Великобритания, без да се среща с членовете на кралското семейство.

Ако петицията бъде подкрепена от над 10 000 души, правителството е длъжно да обяви официална позиция по въпроса, а ако се съберат повече от 100 000 подписа, парламентът може да започне дебат по проблема. 

Само два часа след публикуването на петицията, тя беше подкрепена от 80 000 души.