OffNews.bg

Гробище на руски танкове показва мащабите на загубите, които търпи Москва в Украйна (видео)

Записи от шпионски дрон, летял над гробище за унищожена руска техника в Белгородска област, показва мащабите на загубите, които търпи руската армия в Украйна. Машините, в огромната си част танкове са стотици на брой. Гробището, или както го наричат някои потребители, морга за унищожено въоръжение се намира в град Бирюч в Белгородска област и за да го заснеме дронът е трябвало да пролети не малко разстояние на руска територия.

⚡️???????? AFU published footage of the cemetery of military equipment of the occupiers near Biryuch, Belgorod region.#Hungary #DenesTorteli #Ukraine ????????❤️???????????????? pic.twitter.com/NgcvNyXLoG

— Dénes Törteli ???????????????????????? (@DenesTorteli) November 25, 2022

Украинският специализиран портал mil.in.ua анализира съдържанието на записа. Според данните, които са достъпни в самия файл, кадрите са заснети на 11 септември от камерата на украинския дрон „Лелек-100“. Това е малък безпилотен апарат, произведен в Украйна и въведен на въоръжение във ВСУ през 2021 година.

При разузнавателен полет на руска територия „Лелек-100“ се е натъкнал на огромно гробище от бронирани машини, които вече не стават за ремонт. „Публикуваните снимки позволяват ясно да се оцени мащабът на загубите на войските на Руската федерация във войната срещу Украйна“, пише mil.in.ua.

Видеото показва самоходни оръдия, танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, много камиони и системи за противовъздушна отбрана. При облитане на техниката се виждат танкове със зеещи дупки на местата, на които са били куполите им. Базата, вероятно, се използва и за ремонт на леко повредено оборудване. Предполага се, че от напълно разрушените машини руснаците вземат части, за да закрепят по-леко пострадали.

Базата, която е засякъл безпилотникът се намира в град Бирюк на 7 километра навътре в Белгородска област. Сателитни снимки доказват наличието на това място на база за съхраняване на военна техника. От ВСУ не са се „хвалили“ до момента с проникване на руска територия.

Порталът mil.in.ua посочва, че това не е първото открито гробище на руска техника. През април "The Sun" описа действието на украински "шпионски дрон", който беше открил морга за унищожена военна техника в Головчин , също в Белгородска област.