OffNews.bg

Гняв в Украйна: Руснаците разстреляха двама бойци от ВСУ, предали се в плен

Руските нашественици разстреляха двама невъоръжени войници на ВСУ в Покровския район - поредното подобно престъпление срещу военнопленници. Цяла Украйна е потресена от видео, заснето с дрон, публикувано от Телеграм канала DeepState на 2 декември.

Днес службата на главния прокурор в Киев съобщи, че започва разследване срещу Руската федерация по обвинение в нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с предумишлено убийство (част 2 на чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

Досъдебното разследване в рамките на наказателното производство се извършва от следователи на ГУ на СБУ в Донецка и Луганска област

"На 2 декември 2023 г. в медиите беше разпространен видеозапис на разстрел на невъоръжени украински защитници от страна на руски военнослужещи. По предварителни данни това се е случило в близост до един от пунктовете за наблюдение край село Степное на Покровски район", се посочва в съобщението.

На кадрите, заснети с дрон, се вижда как войници, облечени във военни униформи на армията на Руската федерация, от упор застрелва двама невъоръжени бойци на ВСУ в момента, в който те излизат от укритието си с вдигнати ръце.

Службата подчертава, че съответното престъпление е грубо нарушение на Женевската конвенция и попада под квалификацията "международно престъпление".

Украинските въоръжени сили потвърдиха за престъплението на руската армия.

Дирекцията за стратегически комуникации към Главното командване на ВСУ официално потвърди тази сутрин, че видеото с разстрела на украински военнослужещи не е фейк. Руската армия наистина е извършила това престъпление и е убила двама военни, които е взела в плен близо до Степное в Донецка област, обявиха от ВСУ.

Подобни действия нямат давност и всички доказателства за престъпната дейност на нейната армия ще отидат в международните институции, посочват още от главното командване.

От DeepState уточняват, че трагичното събитие е станало в момент, когато вражеската армия е навлязла в позициите на 45-и отделен стрелкови батальон на ВСУ. Украинските бойци са били принудени да се предадат поради липса на муниции. 

През октомври ООН призна за автентичен известния видеозапис, на който се вижда как руснаците убиват невъоръжен украински войник в плен. Става дума за разстрела на Олександър Мациевски, който преди смъртта си казва "Слава на Украйна!".