OffNews.bg

Германия прекрати разследването за подслушването на Меркел

С разпореждане на генералния прокурор на Германия Харалд Ранке е прекратено предварителното разследване за подслушания мобилен телефон на германския канцлер Ангела Меркел

Скандалът по подслушвания телефон на канцлера започна преди година, в разгара на друг подобен – за американското подслушване на водещи европейски политици, в това число и германски. Оказа се, че Меркел е вторият канцлер след Шрьодер, който е бил подслушван от американците. Тогава Меркел заяви, че е недопустимо съюзници да се шпионират. Малко след това демонстрира новия си супермодерен криптотелефон, до който има достъп само тя и още най-много двама души в държавата, съобщава БНР.

Скандалите с подслушването от страна на американската Агенция за национална сигурност се разви в неочаквана посока – когато станаха известни факти, че германските спецслужби са подслушвали за американците.

Специална комисия в Бундестага разследва кой кого и кога е подслушвал и защо. Резултатите от работата й обаче нито се очакват скоро, нито да огласят фактите такива каквито са в действителност.