Vodafone: Държавни агенции подслушват клиентите ни

OFFNews 06 юни 2014 в 14:51 3649 0

Правителствени агенции в няколко държави са получили директен достъп до мрежите на втората най-голяма телекомуникационна компания в света Vodafone. Така те са имали възможност да подслушват клиентите, предаде Reuters.

От Vodafone не уточняват от агенциите на кои страни е осъществявано подслушването.

В България например агенцията с такъв специален статут е ДАНС.

От компанията уточниха, че става въпрос за правителствени агенции в малко на брой държави, където Vodafone оперира. Компанията притежава мобилни оператори в 29 държави.

В петък Vodafone публикува доклад, в който се казва, че в повечето от тези 29 държави правителствените агенции се нуждаят от официално разрешение, за да следят комуникацията на клиентите, но има и държави, в които това не е така.

"В малък брой страни законът повелява специалните агенции и органи да имат директен достъп до мрежата на оператора, заобикаляйки всяка форма на оперативен контрол от страна на оператора", пишат от компанията.

Vodafone призова правителствата да променят законодателството си така, че подслушване да може да се осъществява само по съдебен ред.

Vodafone не дадоха пълна информация по случая с мотива, че разкриването на част от данните би нарушило закона в някои от страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови