OffNews.bg

Френски депутат: Ограничете движението на българските роми в ЕС

Ограничаване на свободното предвижване на български и румънски роми в ЕС поиска френският депутат Жерал Дарманин от опозиционната партия „Съюз за народно движение”.

Според него „за глобалното разрешаване на въпроса, френските и европейските власти трябва да поставят под въпрос вече смъртоносното функциониране на Шенгенското пространство и да ограничат свободата на движение за гражданите на новите страни като България и Румъния, докато двете държави не уредят проблема с интеграцията на ромите на своя територия”, пише още депутатът.

Жерал Дарманин вчера обяви, че ще пусне „петиция за реформирането на Шенген”, тъй като „ситуацията с ромите показва още веднъж, че добрите чувства на социалистите, показани по време на президентската кампания, не са достатъчни за добрата политика”, предаде вестник „Паризиен”.

„Аз съм депутат от Лил, който видя как вследствие на мораториума върху експулсирането на роми, който бе поискан и гласуван от социалистите, броят на ромите нарасна с 300%, увеличавайки се от 750 през 2010 година на 3500 души сега. Аз установявам, че желанието на моите съграждани е преди всичко стриктното и повсеместно прилагане на законите на Републиката към всички – както към френските граждани, така и към чужденците”, пише Дарманин в свое изявление, цитиран от "Фокус".

Вчера няколко неправителствени организации призоваха френският президент Франсоа Оланд да разясни политиката си по отношение на чуждестранните роми в страната, след като от около седмица деликатният въпрос предизвиква разцепление в правителството. Заради мълчанието си по темата Оланд бе обвинен в липса на авторитет.

„Скорошните думи на вътрешния министър за хората, посочени като „роми”, са недопустими. Вашето публично изявление е не само очаквано, но и необходимо”, се казва в писмо на организациите „Католическа помощ”, Асоциацията за защита на чужденците, „Лекари на света”, „РомЮроп” и още няколко групи.

Засега Оланд отказва да се произнесе по въпроса, като се ограничи да обещае, че ще говори по темата „скоро”.

Темата с българските роми намери отзвук и в други европейски държави. "България и Румъния не са желани в Шенгенската зона", пише австрийският в. „Винер цайтунг”. Двете балкански държави се намират в тази ситуация вече в продължение на години. А преди срещата на вътрешните министри на ЕС през следващата седмица няма изгледи за някаква промяна.

Франция повече от веднъж изрази загриженост за приемането на тези две сравнително нови членки на ЕС в Шенгенското пространство, в чийто граници е позволено да се пътува без паспорт. Париж се безпокои дали България и Румъния ще могат достатъчно добре да защитават външните граници на ЕС, поясни министърът на външните работи Лоран Фабиюс. Едва след като това бъде изяснено, Франция ще може да се съгласи с влизането на двете страни в Шенген. Германия също многократно изрази резерви по този въпрос.

Букурещ и София от дълго време отхвърлят тези възражения и казват, че са изпълнили техническите изисквания да осигурят изцяло необходимия контрол за граждани, които не принадлежат към ЕС. Но решението за присъединяването на двете балкански страни към Шенгенската зона продължава да бъде отлагано.