OffNews.bg

Европейският съд: Бракуваните гей двойки имат права на пребиваване в целия ЕС

Държавите членки на Европейския съюз, които не са легализирали гей браковете, трябва да уважават правото на пребиваване в страната им на бракуваните вече хомосексуални двойки. Това реши днес Европейският съд в дело, чийто изход е определен като победа за човешкото достойнство, пише британският "Гардиън". 

Отсъждането на съдиите идва след казус, създал се в Румъния. Властите в Букурещ бяха обвинени в дискриминация от Адриан Коман, който искал да се върне в родината си заедно със своята половинка от САЩ Клейбърн Хамилтън. Румънските власти обаче отказват право на пребиваване на американския гражданин и отказ за това двамата бъдат третирани като брачна двойка, макар те да са се омъжили законно в Брюксел през 2010 година.

Хамилтън и Коман се обръщат към Конституционният съд на Румъния, който от своя страна праща делото в Люксембург и Европейския съд.

Румъния е една от шестте държави членки на ЕС, които не са легализирали гей браковете. Сред тях са Полша, Словакия, България, Литва и Латвия.

Решението на Европейския съд е въз основа на законите на ЕС за свободното движение и пребиваване.

"Днес можем да погледнем всеки румънски и европейски чиновник в очите и със сигурност да знаем, че нашата връзка е еднакво ценна и законна, както всички други", каза щастлив след решението на Съда Коман.