OffNews.bg

ЕС може и да не оцелее

Има риск Европейският съюз да не може да оцелее след кризата, задълбочена от британския Брекзит. Това прогнозира бившия заместник-председател на Европейската комисия и бивш европейски комисар по въпросите на разширението и политиката на добросъседство Гюнтер Ферхойген, предаде Deutsche Welle.

Според него сегашните лидери на ЕС няма да открият изход от кризата. Появи се опасност Европейският съюз да не оцелее, заяви Ферхойген.

Според него референдумът за излизането на Великобритания от ЕС е бил „оздравителен шок“ за ЕС, едновременно с това поставил под заплаха самото съществуване на Съюза.

Той призова да се признае демократичното решение на британския народ. „ЕС не е затвор. Който иска да си ходи, да си ходи. Не може да се говори нито за мъст, нито за наказание“, добави той. Бившият комисар подчерта, че за европейските чиновници никога не е било тайна, че „Европа трябва да се направи по-привлекателна“, иначе в противен случай ЕС няма да оцелее.

„Налице са ясни тенденции към разпад. В редица държави има тенденции към завръщане към национални икономики“, добави той.