ЕК забранява бутилките със зехтин и купичките за сос в ресторантите
Европейската комисия е на път да забрани използваните сега в ресторантите бутилки за зехтин за многократна употреба и купичките, в които се слага сос за топене, съобщи Би Би Си.
Това вероятно ще се случи от 1 януари 2014 г.
Причината е въвеждането на нов стандарт за по-добра хигиена на храненето.
След тази дата ресторантите ще могат да сервират зехтин само в специални, защитени от фалшифициране опаковки.
Някои собственици на ресторанти в Европа вече скочиха срещу това ново правило. Те смятат, че подобно изискване е безсмислено и то по време на криза.
Говорителят на ЕК Оливър Бейли обаче смята, че клиентите ще спечелят много от "зехтиновата регулация".
"Искаме да сме сигурни, че когато клиент поиска зехтин, той ще получи най-доброто", каза Бейли.
Ресторантьор от Лондон коментира пред "Дейли Телеграф", че това изискване ще ограничи правото на избор, което имат както клиентите, така и самите собственици на заведения.
Най-големите производители на зехтин в света - Испания, Португалия, Гърция и Италия са и най-засегнатите от икономическата криза държави в ЕС.