OffNews.bg

Джордж У. Буш, който заведе американците в Афганистан: Сърцата ни са натежали

Президентът, завел американските военни в Афганистан - Джордж Уокър Буш - коментира за пръв път изтеглянето им, разпоредено от Джо Байдън на 8 юли и довело до бързото превземане на властта в Кабул от талибаните, хаос и 7 човешки жертви.

Буш поведе САЩ към войната в Афганистан след атаките от 11 септември преди близо 20 години.

Днес той казва, че той и съпругата му са гледали "трагичните събития в Афганистан с дълбока тъга".

"Сърцата ни са натежали както за афганистанския народ, който изстрада толкова много, така и за американците и НАТО-вските съюзници, които пожертваха толкова много", пише той в изявление.

САЩ и властите са отговорни да намалят бюрокрацията, съпътстваща евакуацията по време на настоящата голяма хуманитарна криза, добавяйки: "Афганистанците в най-голям риск сега са същите, които бяха начело на напредъка в нацията си".

Миналия месец бившият президент коментира пред Deutsche Welle, че изтеглянето от Афганистан би било "невероятно лошо" за жените и момичетата.

"Пътят пред Афганистан все още е дълъг и труден", казваше той, докато беше действащ президент. "Въпреки това афганистанският народ трябва да знае, че страната му никога няма да бъде изоставена на терористи и убийци." Дали това обещание е спазено? Според много афганистанци - не. На протест в Пакистан през последния уикенд афганистанци издигнаха плакати, които обявяваха Америка за предател.