OffNews.bg

Дутерте спира временно кървавата война срещу наркотиците

Филипинският президент Родриго Дутерте ще преустанови временно кървавата война срещу наркодилъри и наркомани, убила над 7000 души от встъпването му в длъжност. 

Шефът на полицията Роналд дела Роса заяви, че отрядите за борба срещу наркотиците ще бъдат разформировани. Това се случва след като полицаи отвлякоха и убиха южнокорейски бизнесмен, предава Би Би Си. 

През октомври Джий Ик-Джо бива отвлечен от дома си по време на акция. След това полицаите го удушават, но се преструват, че все още е жив, за да изнудват близките му за пари, преди да го изгорят в крематориум. Преди броени дни дела Роса се извини за случилото се и заяви, че чувства срам и би искал да може да убие виновните полицаи. 

През репортери днес полицейският шеф обяви, че преустановяването на действията, наредено от Дутерте, е само временно, докато се прочистят редиците на силите на реда.

"Ще прочистим редиците си, след това може би ще можем да продължим войната ни срещу наркотиците", заяви дела Роса. 

Първоначално Дутерте обеща да сложи край на проблема с наркотиците до миналия декември, но по-късно премести крайния срок до този март. В неделя пред репортери президентът отхвърли и този краен срок и заяви, че го удължава до края на мандата си - 2022 г. Известният с дръзките си изказвания и действия държавен глава призна, че е подценил проблема.