OffNews.bg

Доклад на Борис Немцов: Най-малко 220 руски военни са загинали в Украйна

Кремъл е похарчил 1,04 милиарда долара, за да финансира сепаратистите в Източна Украйна, като най-малко 220 руски войници са били убити по време на сблъсъците там, предаде "Ройтерс", като се позова на доклад, разработван от Борис Немцков, преди да бъде разстрелян в центъра на Москва на 27 февруари тази година.

Немцов беше сред най-изявените критици на Путин и управлението му. Данните, които представя, са дошли от интервюта със семейства на загинали в Украйна руски войници. Това твърдение противоречи на позицията на Кремъл, че в западната ѝ съседка няма действащи руски военни. 

Говорителят на Кремъл отказа да коментира доклада под претекст, че не е запознат с него.

"Войната с Украйна е необявена война, тя е една цинична война, която се равнява на престъпление срещу цялата руска нация. Путин ще бъде запомнен като президента, който направи руснаците и украинците врагове", заяви Иля Яшин, един от помощниците на Немцов.

Немцов започнал доклада си, след като за помощ с него се свързали роднини на руски военни, загинали в Украйна. В него се казва, че поне 150 войници са били убити в боевете около Иловайск и други местности в Източна Украйна миналата година.

На семействата на загиналите са били изплатени 3 милиона рубли като компенсация за загубата им, но и като условие да не говорят публично за смъртта на войниците. Семействата на 70 други убити руснаци край Дебалцево тази година пък не са получили никакви компенсации.

В данните пише още, че руските войници е трябвало да напуснат официално армията и чак тогава да се запътят към Донбас, като по този начин потвърдят версията на Кремъл, че негови войници не се сражават на територията на Украйна, а това са просто доброволци.