OffNews.bg

До юни Украйна ще получи отговор за присъединяването си към ЕС

До юни Украйна ще получи отговор за присъединяването си към Европейския съюз, става ясно от публикация на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"В Деня на Европа обсъдихме с Володимир Зеленски подкрепата от страна на ЕС и пътя към евроинтеграцията на Украйна. Европейската комисия ще се постарае да даде становището си през юни", написа в Туитър Фон дер Лайен.

Followed up on yesterday’s G7 discussion with @ZelenskyyUa

On #EuropeDay, we discussed EU support and Ukraine’s European pathway.

Looking forward to receiving the answers to the EU membership questionnaire.

The @EU_Commission will aim to deliver its opinion in June. pic.twitter.com/KkQuodJjj4

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 9, 2022

Непосредствено след началото на войната Украйна поиска да бъде приета по бърза процедура в Съюза. От ЕК се съгласиха на това искане, а по време на визитата си в Киев в началото на април Урсула фон дер Лайен връчи на президента Володимир Зеленски покана за ускорено членство в ЕС, както и въпросник за присъединяване. По-късно Молдова и Грузия, които също поискаха да се присъединят към Съюза по бърза процедура, получиха своите въпросници.

По време на разговора днес Зеленски е предал и попълнената втора част от въпросника, предава руската редакция на Би Би Си.

При положително становище от ЕК предстоят да започнат и преговорите за членство. Украйна пък ще получи статут на страна кандидатка за членство.