OffNews.bg

Детски играчки и психолози посрещат освободените от ''Хамас'' заложници

С детски играчки, телефони за незабавна връзка с близките им, психолози и хеликоптер Израел очаква да посрещне първите си 13 освободени от "Хамас" заложници днес следобед. Подготовката ни за посрещането им завърши - съобщиха Израелските отбранителни сили часове по-рано и публикуваха снимки и видео кадри за предстоящата операция, наречена "Вратата на рая".

Играчките са за децата - очаква се почти всички пуснати от терористите да са деца.

"Завършихме подготовката за приемане на освободените заложници след завръщането им в Израел от Газа. В координация с държавните министерства и органите за сигурност сме се подготвили бързо да приемем освободените заложници и да им окажем цялата необходима подкрепа. Подготвили сме няколко места, предназначени за първоначалния им прием, които включват необходимото медицинско осигуряване. След първоначалния прием и медицинско лечение те ще бъдат откарани в болници, където ще се съберат със семействата си," пишат IDF в социалната мрежа Х.

We have completed preparations to receive the released hostages upon their return to Israel from Gaza.

In coordination with government ministries and security authorities, we have prepared to quickly receive the released hostages and give them all the necessary support.

We… pic.twitter.com/ndbKEdGD1d

— Israel Defense Forces (@IDF) November 24, 2023

Заложниците ще бъдат освободени от Ивицата Газа през Египет, след което израелските отбранителни сили ще ги приемат първоначално в авиобаза "Хацерим" в Южен Израел, където ще преминат кратък физически и психически преглед.

Психолози и експерти по психично здраве ще посрещнат заложниците, много от които се очаква да са деца. Експертите ще им обяснят какво се е случило в тяхната общност на 7 октомври, когато смятат, че моментът е подходящ.

IDF са осигурили и телефони за тринадесетте души, които се очаква да бъдат освободени от "Хамас", за да могат да се обадят на роднините си веднага щом пристигнат в "Хацерим".

Предвижда се освободените заложници ще останат около два часа в авиобазата, преди да бъдат откарани в болница с хеликоптер или микробус. Хеликоптерите ще летят в по-удобен и тих режим. Тези, които се нуждаят от незабавна медицинска помощ, ще бъдат откарани направо в болница. От детската болница "Шнайдер" препоръчват хората да останат под наблюдение поне 48 часа.

Семействата им чакат в болниците, а в района са резервирани хотелски стаи. Същите стъпки ще бъдат следвани и за останалите заложници.

Канал 12 съобщава, че 12 от 13-те заложници, които трябва да бъдат освободени днес, са от кибуца Нир Оз. Общо 75 са били отвлечени от кибуца на 7 октомври, като 13 от тях са деца.

В изявление IDF помоли обществеността да „проявява търпение, чувствителност и да уважава неприкосновеността на личния живот на освободените заложници и техните семейства“, както и да не разпространява непроверена информация.

Хиляди палестинци се насочват към Северната част на Газа

Операцията по освобождаването на първите 13 от 240-те заложници се случва по време на 4-дневно примирие между "Хамас" и Израел, но въпреки него днес се надигна напрежение. Хиляди палестинци се опитваха да се върнат в северните части на Ивицата Газа с деца и домашни любимци на ръце и вещите си, натоварени на магарета, колички или покриви на автомобили. 

Израелските отбранителни сили блокираха усилията им да се приберат по домовете си.

При сблъсъци най-малко двама души са били убити, а други 11 са ранени. 

По-рано IDF са предупредили жителите на Северна Газа да не се връщат по домовете си в северната част на Ивицата, тъй като районът все още остава военна зона, въпреки четиридневното прекратяване на огъня. 

Примирието между Израел и "Хамас" влезе в сила в 7 часа тази сутрин. Според споразумението, одобрено от израелското правителство и постигнато с посредничеството на Катар и Египет, "Хамас" ще освободи 50 живи израелски заложници - деца, техните майки и други жени на групи от по 12-13 души - срещу четиридневно затишие на бойните действия и освобождаването на до 150 палестински затворнички и непълнолетни. Договореността ще позволи и доставка на гориво и хуманитарна помощ в Газа през дните на примирието. Очаква се освобождаването да започне в 16:00 часа