OffNews.bg

Десетки убити в сблъсъци между армията и паравоенна групировка в Судан

Поне 56 души загинаха, а други 595 са ранени в боевете между армията на Судан и Силите за бърза подкрепа, съобщи Суданският лекарски съюз, цитиран от световните агенции.

Суданската армия е нанесла въздушни удари по база, принадлежаща на паравоенната група Сили за бърза подкрепа в град Омдурман. Засега не се съобщава за жертви сред паравоенните при този удар.

Съветът за сигурност на ООН призова за прекратяване на боевете в Судан.

Силите за бърза подкрепа, които според оценките наброяват 100 000 души и са съставени от бивши членове на милиции от Дарфурската война, заявиха, че контролират президентския дворец, летището в Хартум и други ключови инфраструктурни обекти, предаде Франс прес.

Саудитската армия отрича летището в Хартум да е превзето, но признава, че Силите за бърза подкрепа са опожарили граждански самолети, сред които и един на авиокомпания "Сауди еърлайнс". Авиокомпанията също потвърди новината.

Днес ще има спешно заседание на Арабската лига заради напрежението в страната.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря по телефона с ръководителите на враждуващите страни - командващия армията на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, който оглавява и Суверенния съвет (ръководния орган на страната), както и с командващия Силите за бърза подкрепа Мухамад Хамдан Дагало, известен с прякора Хемеди, който бе заместник на Бурхан в Суверенния съвет.

Гутериш е отправил призив към двамата незабавно да прекратят насилието и да се върнат към диалога. Той е предложил и посредничеството за уреждане на конфликта.

Ситуацията в страната се обостри заради разногласия между Бурхан и Хемеди. В събота сутринта започнаха стълкновения между силите на двамата ръководители. Боевете обхванаха почти половината от щатите в страната.

До напрежението между двата лагера се стигна и след като гражданските организации и международната общност започнаха да настояват Бурхан и Хемеди да подпишат споразумение за подновяване на прехода към демокрация в Судан.