Судански паравоенни окупираха три летища и президентския дворец (галерия и видео)

Армията отрича и твърди, че суданските ВВС атакуват бази на паравоенните. Най-малко петима цивилни са били убити

OFFNews 15 април 2023 в 18:16 4440 1

Снимка Twitter/ItheWaWambui

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа заявиха, че са поели контрол върху президентския дворец, резиденцията на командващия армията генерал Абдел Фатах Бурхан и международното летище в Хартум. Поне трима цивилни са загинали, предадоха световните агенции. 

В изявление паравоенните обявиха, че са завзели още две летища - в северния град Мерове и в Ел Обейд, в южната част на страната.

На свой ред обаче суданската армия отрича и твърди, че суданските военновъздушни сили (ВВС) атакуват бази на паравоенните сили, предаде Би Би Си. 

"Суданските ВВС извършват операции за противодействие на влиятелните судански паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП)", заявиха в комюнике въоръжените сили на фона на сблъсъци на различни места в страната.

Телевизионни кадри показаха военен самолет над столицата Хартум, но Ройтерс не може да потвърди по независим път автентичността им.

Сблъсъците продължават на няколко места в центъра на суданската столица Хартум, предаде Би Би Си. Свидетели разказват, че са се скрили в домовете си, тъй като боевете се разпростират в жилищни райони. Много пътища и мостове в столицата са отцепени.

Най-малко петима цивилни са били убити при сблъсъци между армията и паравоенните, съобщиха судански лекари, цитирани от Ройтерс. Полетите към града също се обръщат.

Има съобщения за търговски самолет, който е бил ударен от експлозив, докато е бил на асфалта в Хартум.

Правителството на Чад затвори границата си със Судан и призова за спокойствие.

Международната общност призовава двете страни да деескалират конфликта и да се върнат към преговори, целящи връщането на страната към гражданско управление.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеф Борел призова всички участващи в конфликта сили да спрат насилието в Судан незабавно и заяви в Twitter, че всички служители на ЕС в страната са в безопасност. Специалният представител на ООН в Судан Фолкер Пертес днес заяви, че категорично осъжда избухването на сраженията в страната. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази дълбока тревога от съобщенията за ескалиращо насилие между суданските въоръжени сили и паравоенните Сили за бърза подкрепа и призова за незабавно прекратяване на военните действия.

Русия също изрази дълбоко безпокойство от ескалацията на насилието в Судан и призова за спешно прекратяване на огъня. "Призоваваме страните в конфликта да демонстрират политическа воля и сдържаност и да предприемат незабавни стъпки за спиране на огъня", се казва в изявление на руското външно министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2500

1

Козон

15.04 2023 в 22:17

За да се деескалира конфликтът, страната трябва да се дециганизира. И тъй като това е абсолютно невъзможно, ще продължават да се избиват едни други.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки