OffNews.bg

Ден 24 от войната в 5 разтърсващи кадъра

Нова сателитна снимка от бомбардирания театър в украинския пристанищен град Мариупол, заснета от американската компания Maxar Technologies, показва разрушената на две трети сграда. Пред централния ѝ вход ясно се вижда изписана руската дума за деца - "ДЕТИ".

Смята се, че в момента на ударите в театъра са се укривали до 1300 души. Той е действал и като център за хуманитарни помощи. Бомбоубежището не бе разрушено, но няма официална информация дали всички намирали се там хора са били изведени и дали има пострадали.

Още няколко силно въздействащи кадъра от фотографи на Асошиейтед прес, които в момента се намират в Украйна:

Детегледачки се грижат за новородени бебета в мазе, превърнато в детска стая, в Киев. Tам се намират 19 бебета, родени от сурогатни майки, като биологичните им родители все още са извън страната поради войната срещу Русия. Снимки: АП/БТА

В западния град Лвов, отново днес, фотограф на АП е заснел скупчени в мазе хора по време на въздушна атака. От месец Лвов е и сборен пункт за бежанци - като последна спирка преди Полша.

Последният кадър е от Киев, привечер на 19 март. Фоторепортерът е уловил един от малкото минувачи в пустата по това време столица.

Снимка: АП/БТА

6623 души са били евакуирани от украински градове пред отворените днес хуманитарни коридори, съобщават местните власти.

4128 души от тях са от Мариупол и са успели да напуснат обсадения пристанищен град.

В петък евакуираните цивилни бяха 9000.

От началото на войната 3,3 милиона украинци са напуснали страната, а други 2 милиона са мигрирали във вътрешността на Украйна, съобщава вицепремиерът Ирина Верешчук.