OffNews.bg

Ден 222. Руската пропаганда с остри критики срещу мобилизацията, Лиман промени информационната политика

Поражението на руската армия в Лиман и Харковска област, в съчетание с грешките в обявената по-рано принудителна мобилизация, предизвикаха „драматични промени“ в руското информационно пространство, оценява базираният във Вашингтон тинк-танк Институт за изследване на войната (ISW).

Спонсорираните от Кремъл руски медии и т. н. военни блогъри оплакват загубата на Лиман, а едновременно с това критикуват бюрократичните неуспехи, свързани с мобилизацията. За болезненото обвиняват липсата на съответното снабдяване и на подкрепления за руските сили в Донбас.

Някои от гостите, канени в кремълските телевизии критикуват дори решението на Путин за анексирането на четирите украински области – Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие преди да е осигурен предварително контрол над тях. Изразяват се съмнения относно това, дали руската армия ще бъде в състояние да ги заеме изцяло.

Кремълските пропагандисти не крият недоволството си от нелегалната мобилизация на мъже и често повдигат въпроса за алкохолизма сред подлежащите на призоваване в руската армия. Някои изразяват притеснения, че мобилизацията няма да формира нужните за връщане на инициативата на бойното поле сили, се казва още в доклада на ISW на 222-ия ден от руското нахлуване в Украйна.

Близката до Владимир Путин пропагандистка Маргарита Симонян води в канала си в Телеграм нещо като рубрика „Вие пишете, ние освобождаваме“, където се ангажира с измъкване от лапите на мобилизацията на неправилно мобилизирани руски мъже и младежи. И Симонян и иронизираният като славей на кремълската пропаганда Владимир Соловьов твърдят, че всички нередности – като мобилизиране на инвалиди, мъже, които се грижат за децата си или специалисти от различни цивилни професии са обект на мобилизация заради неправилно изпълнение на заповедите на Владимир Путин.

Междувременно в понеделник сутринта командването на ВСУ съобщи, че през изминалото денонощие окупаторите са нанесли 11 ракетни и 10 въздушни удара и извършили са над 65 обстрела с реактивни гранатомети. Обект на нападения са били над 35 населени места. Руснаците бият традиционно по Ридкодуб, Славянск, Краматорск, Билоговка, Бахмут, Нетайловие, Водяне, Марьинка, Времивка, Кривий Рог, Запорожие, Зализничне и Николаев.

Генералният щаб на ВСУ потвърждава, че през предходните дни в Запорожка област са били унищожени личен състав и военна техника на противника - три склада с боеприпаси, повече от двадесет единици въоръжение и военна техника, един зенитно-ракетен комплекс С-300. Ранени са над 250 руски военнослужещи, броят на убитите се уточнява. Украинците са свалили през последното денонощие един хеликоптер Ка-52, един щурмов самолет Су-25 и осем безпилотни летателни апарата.