OffNews.bg

Давутоглу заплаши, че ще прекрати споразумението с ЕС за мигрантите

Турският премиер Ахмед Давутоглу предупреди, че неговата страна може да прекрати споразумението с ЕС за мигрантите, ако Брюксел не изпълни обещанията си към Турция.

Съгласно постигнатото през март споразумение от 1 юли ЕС трябва да премахне шенгенските визи за турските граждани.

По-рано обаче председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че Турция трябва да изпълни всички изисквания за безвизови пътувания в ЕС и че критериите няма да бъдат смекчени.

Съгласно споразумението с ЕС, Турция се съгласи да приема обратно от Гърция бежанци, а на турските граждани беше обещано облекчаване на визовия режим с ЕС. Давутоглу посочи, че очаква договореното за визите да бъде изпълнено до месец юли.

Ако това не стане, никой да не очаква Турция да спазва своите ангажименти, каза турският премиер. Споразумението предвижда още финансова помощ за Турция и ускоряване на асоциирането с ЕС, каза той, цитиран от БНР.

Междувременно Турция е изправена пред нова бежанска вълна от Сирия, заради активизирането на сраженията в северната част на тази страна. Организацията "Лекари без граници" отправи призив към Турция да отвори вратите си за над 100 000 бежанци, които бягат към турската граница, за да се спасят от стълкновенията.