OffNews.bg

Челси Манинг публикува първа снимка след затвора

"Добре, вече съм тук!" гласи текстът под първата снимка в социалната мрежа "Инстраграм" на вече свободната транссексуална жена Челси Манинг, която излежа 7 години в затвора за предаване на секретна държавна информация на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. 

Манинг, която някога се казваше Брадли, бе освободена от военния затвор във Форт Лийвенуърт, Канзас, в сряда. Тя прослужи 7 години от 35-те години, на които бе осъдена, за предаването на огромен брой държавни тайни на Асандж.

Въпреки че все още и личат мъжките черти, Манинг е с ярко червило, може би символизиращо радостта от това, че вече е на свобода. 

Бившият президент на САЩ Барак Обама намали присъдата и след изказване на Асандж, че е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, само при условие, че Манинг бъде помилвана. Манинг получи 35-годишната си присъда за предаване на над 700 000 документа - военни и политически, свързани с американските операции в Ирак.

На 13 януари Асанндж обяви, че би се съгласил да отиде в САЩ, ако президентът Барак Обама гарантира помилването на Манинг.