Швеция оттегли обвиненията срещу Джулиан Асандж

Последна промяна на 19 май 2017 в 13:03 2403 4

Снимка Wikimedia Commons

Шведската прокуратура заяви днес, че прекратява предварителното разследване на обвиненията за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, слагайки края на седемгодишна юридическа сага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Главният прокурор Мариан Ню днес реши да бъде прекратено предварителното разследване срещу Джулиан Асандж за предполагаемо изнасилване, се казва в изявлението на прокуратурата.

45-годишният Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г., където намери убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция заради обвиненията в изнасилване, които той отрича.

След обявяването на решението създателят на Уикилийкс публикува в Туитър снимка, на която показва задоволството си от факта. 

Въпреки това от британската полиция, цитирани от "Гардиън", предупреждават, че той ще бъде арестуван, ако напусне посолството. Причината е далеч по-маловажно нарушение, уточняват властите. Става въпрос за неявяване пред съда след освобождаване под гаранция.   

В публикация на страницата на Уикилийкс в Туитър се казва, че засега британските власти не потвърждават дали са получили искане за екстрадицията на Асандж в САЩ.