OffNews.bg

Бомбардираха училище в Сирия. 28 деца и шестима учители са убити

Двадесет и осем деца и шестима учители са загинали вчера при въздушни удари по училище в сирийската провинция Идлиб, съобщава УНИЦЕФ.

"Това е трагедия, скандал. Ако нападението е било целенасочено, то е военно престъпление", каза в комюнике генералният директор на организацията Антъни Лейк. Според него това може да е най-смъртоносната атака срещу училище от началото на войната в Сирия преди пет години и половина.

Детският фонд на ООН допълни, че учебното заведение е било ударено неколкократно. Не се уточнява кой е извършил бомбардировката.

Междувременно близо 400 души загинаха и близо 2000 бяха ранени за по-малко от месец в боевете в контролираната от бунтовници източна част на Алепо. Заместник генералният секретар на ООН Стивън О'Брайън заяви на заседание на Съвета за сигурност, че бомбардировките в Алепо този месец са били най-интензивните от началото на конфликта в Сирия през 2011 година.

Миналата седмица, през която действаше режим на прекратяване на огъня, ООН, съвместно със Сирийския червен полумесец, Международния комитет на Червения кръст и редица сирийски неправителствени организации съставиха план за евакуацията на ранени и болни хора и техните семейства от Източно Алепо, каза О'Брайън.

Въпреки трудните преговори със страните по конфликта, ООН и партньорите й бяха готови да започнат операцията на 23 октомври, но тези планове бяха осуетени заради съпротивата на две въоръжени групировки - "Ахрар аш Шам" и "Нуредин аз Зенги", каза заместник-генералният секретар.