OffNews.bg

Близо половината европейци искат референдум за излизане на страната им от ЕС

Почти половината от европейските граждани искат в страните им да бъдат проведени референдуми за напускане на Европейския съюз, сочи проучване на социологическия институт Ипсос-МОРИ.

Анкета включва над 6000 респонденти от Испания, Швеция, Полша, Италия, Унгария, Германия, Франция и Белгия и показва, че 45% от гражданите одобряват примера на Великобритания, която ще проведе такова допитване на 23 юни. 

33% от отговорилите биха гласували за излизане на страната им от ЕС на подобен референдум, сочат данните. Най-висок дял поддръжници на идеята за развитие на държавата извън общността има в Италия, където 48% от запитаните биха гласували за напускане на съюза. Във Франция техният дял е 41%.

Данните се подкрепят и от нарастващото влияние на движение "Пет звезди" в Италия, което е и втората политическа сила в страната и настоява за излизане от еврозоната. Същото намерение има и Национален фронт във Франция.

Далеч по-слаб евроскептицизъм проявяват поляци и испанци, от които съответно 22% и 26% искат напускане на съюза.

49% от запитаните смятат, че британците ще гласуват за напускане на ЕС, докато проучване във Великобритания показва, че 35% от населението на острова очаква такъв изход от референдума.

Същевременно над половината от изследваните, 51%, вярват, че евентуално излизане на кралството би навредило на икономиката на съюза. 36 на сто са на мнение, че Великобритания ще пострада икономически от подобно действие.

Поддръжниците на дистанцирането на Великобритания от ЕС обаче твърдят, че страната, която е петата икономическа сила в света, би била в добра позиция за преговори и след напускането на блока. 

Социологическото изследване показва негативизма на европейците що се отнася до стабилността на ЕС. Малко над 20% от анкетираните в общо деветте държави вярват, че до 2020 г. ще има по-силна интеграция, а 40% подкрепят противоположното твърдение. 48 на сто пък смятат, че британският референдум ще доведе и до излизането на други членки извън съюза.