OffNews.bg

Бивш топ мениджър на Аерофлот осъден на 7 г. затвор за мошеничество

Бившият зам. изпълнителен директор на "Аерофлот" е осъден на 7 г. затвор, след като бе признат за виновен за измама.

Гагаринският съд в Москва осъжда Владимир Александров да плати и глоба от 900 000 рубли. Той и съучастниците му са признати за виновни за мошеничество, извършено по време, когато Александров е топ мениджър в "Аерофлот" (Дина Кибец е осъдена на 6 г., а Татяна Давидова и Александър Сливко - на 6,5 г.).

Владимир Александров прави забележителна кариера. Докато работи като следовател в транспортния отдел на Следствения комитет през 2013 г., отговаря за делото на Андрей Калмиков, тогава заместник генерален директор на "Аерофлот". В крайна сметка обаче правоприлагащият орган отказва да образува наказателно производство и по невероятно стечение на обстоятелствата няколко месеца по-късно самият Александров постъпва на работа в авиокомпанията.

По-късно е повишен в заместник генерален директор на "Аерофлот" по правните и имуществените въпроси. След това, смятат бившите му колеги от Разследващия комитет, новият топ мениджър преразпределя отделите на компанията и придобива контрол над сферата на обществените поръчки.

Скоро Александров подписва договор с адвокатска кантора в близост до Москва, където - по още едно невероятно съвпадение - работят негови състуденти. За това сътрудничество "Аерофлот" им плаща по 400 евро на час, въпреки че в авиокомпанията вече работят 50 юристи. Самият Александров получава 250 милиона рубли, от които се интересуват следователите.