OffNews.bg

Беларус обеща да снабдява Украйна с петрол

Беларус има готовност да снабдява Украйна с петролни продукти. Това е заявил беларуският президент Александър Лукашенко на украинския си колега Петро Порошенко в телефонен разговор.

Беларус разбира колко сериозен е проблемът, особено по време на прибирането на реколтата. Затова ако има необходимост, страната ще помогне на Украйна да гарантира, че икономиката ще има петролни продукти, обявиха от пресслужбата на беларуския президент, цитирани от Reuters.

Беларус има две големи рафинерии, но по-голямата част от нефта, с който разполага, идва от Русия.

Русия, Беларус и Казахстан подписаха през май споразумение за основаване на Евразийски икономически съюз, чиято цел ще бъде да конкурира Китай, САЩ и ЕС като икономическа сила.

В рамките на съюза Русия доставя на Беларус петрол без митнически такси, като до края на годината доставеното количество трябва да достигне 23 милиона тона. Когато изнася петрола пък Беларус плаща мита на Русия.

Украйна е един от основните износители на зърнени култури в света, но прибирането на реколтата е застрашено заради нарастващите цени на горивата, пише изданието.