OffNews.bg

Австрия се сближава с Кремъл: под натиск Райфайзен отлага изтеглянето си от Русия

Райфайзен банк интернешънъл отлага плановете си да напусне Русия, тъй като Австрия засилва дългогодишните си връзки с Москва - твърдят трима източници на агенция Ройтерс, запознати с позицията на банката.

Райфайзен е най-голямата от западните банки в Русия. Тя възнамеряваше да отдели руския си бизнес, който осигурява разплащанията на стотици компании там, до септември, след като бе подложена на натиск от европейските регулаторни органи.

Австрия и Райфайзен банк интернешънъл, която също е в центъра на американско разследване заради руските си връзки, се противопоставят на това с надеждата войната в Украйна да приключи скоро, заявяват източниците пред новинарската агенция.

Австрийски официални лица засилват натиска заради Райфайзен над Европа и САЩ, казват двама запознати. Това поставя на изпитание решимостта на Запада да изолира Москва заради войната ѝ с Украйна.

Въпреки че Австрия публично подкрепя Украйна, няколко официални лица, които са разговаряли с Ройтерс, са заявили, че политици в страната не са склонни да прекъснат напълно десетилетните връзки с Русия, смятайки, че все пак ще бъде възможно да се възстановят отношенията.

Райфайзен все още не е изложила плана си пред надзорните органи в Европейската централна банка (ЕЦБ), заявиха двама души, запознати с отношенията ѝ с централната банка, което прави отделянето ѝ малко вероятно до септември.