OffNews.bg

Австрия прие строг закон за бежанците, планира ограда с Италия

Австрия прие нов закон, който рязко ограничава правата на бежанците и позволява голяма част от исканията им за убежище да бъдат отхвърляни още на границата, предава Би Би Си.

По силата на този закон правителството може да обяви извънредно положение заради бежанската криза и да върне мнозинството от мигранти, включително и тези от страни във война като Сирия.

Дори и бежанец да получи убежище, срокът за пребиваване в страната се ограничава до 3 години. 

Решението бе разкритикувано от правозащитни организации. "Тези поправки са очевиден опит хората да бъдат задържани извън Австрия и системата й за бежанци", коментира европейският директор на "Амнести интернешънъл" Гаури ван Гулик.

Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка оправда промените с неумението на другите членки на ЕС да се справят в проблема. "Не можем да носим тежестта на целия свят на раменете си", каза Соботка. 

Противоречивият закон не е първата сериозна мярка, която страната прилага в борбата с бежанския поток. През февруари властите намалиха броя на приеманите молби за убежище до 80 на ден. Преди дни бе върнат граничния контрол с Унгария. 

Същевременно стана ясно, че е предложено изграждане на 400-метрово ограда по границата с Италия, до прохода Бренер, тъй като се очаква увеличен приток на бежанци от тази посока.

Италианският премиер Матео Ренци отхвърли идеята, като каза, че тя противоречи на европейското законодателство.