OffNews.bg

Арестуваха зам.-началника на руския Генщаб

Генерал-лейтенант Вадим Шамарин, заместник-началник на Генералния щаб на руската армия, е задържан в Москва. Неговият предшественик на този пост също е в следствения изолатор.

Според "Комерсант" високопоставеният военен е станал обвиняем по наказателно дело, свързано с предполагаема измама. Шамарин е бил претърсен, след което генералът е бил отведен за разпит в Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация. Делото се разглежда в 235-и гарнизонен военен съд.

Вадим Шамарин е началник на главното управление за комуникации на руските въоръжени сили, той е и заместник на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. В същото време предшественикът на Шамарин на този пост - генерал-полковник Халил Арсланов - е в следствения арест от 2020 г. по дело за измама при доставката на оборудване за въоръжените сили.

Задържането на Шамарин е продължение на поредицата от шумни "чистки" в редиците на Министерството на отбраната. В края на април съд в Москва изпрати бившия заместник-министър Тимур Иванов в център за предварително задържане по дело за подкуп в "особено големи размери". На 17 май генерал-майор Иван Попов, бивш командир на 58-а армия, който през 2023 г. влезе в конфликт с ръководството на Генералния щаб, беше арестуван по подозрение в измама.