OffNews.bg

Арестът на Тимошенко е незаконен, реши съдът в Страсбург

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови днес, че арестът на бившия украински премиер Юлия Тимошенко е бил незаконен.

„Съдът сметна, че задържането е било произволно и незаконно по време на целия период“, гласи решението на магистрите в Страсбург.

Според ЕСПЧ на Тимошенко е било отнето и законното право да изисква обезщетение за незаконното си задържане.

Съдът единодушно е установил нарушения по няколко точки от Европейската конвенция за правата на човека. Според ЕСПЧ арестът на Тимошенка е бил в разрез с текстовете от конвенцията за правото на свобода и лична неприкосновеност, за неотложно разглеждане на законосъобразността на ареста и за компенсация за незаконното й задържане.

Решението на ЕСПЧ подлежи на обжалване. В тримесечен срок страните по процеса могат де се отнесат към апелативния орган на съда в Страсбург. Ако това не се случи, решението на ЕСПЧ става окончателно.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко се жалва с два мотива - че арестът й е провокиран от политически съображения и че властите не са осигурили адекватно лечение за болестта й. ЕСПЧ отхвърли жалбата по втора точка.

Дъщерята на Юлия – Евгения Тимошенко, определи решението на ЕСПЧ като първа стъпка към победата. Защитата на бившия украински премиер призова президента Виктор Янукович да освободи клиентката им.

Юлия Тимошенко беше осъдена през октомври 2011 г. на седем години затвор по обвинения в злоупотреба с власт. Въпреки множеството критики от страна на Европейския съюз президентът на страната Виктор Янукович многократно отхвърли обвиненията, че процесът е политически и манипулиран.