ЕС наказа Украйна заради Тимошенко

OFFNews 15 май 2012 в 07:06 1581 0

Секретарят по външните работи на Германия Емили Хабер, Снимка: Reuters
Секретарят по външните работи на Германия Емили Хабер, Снимка: Reuters

Европейският съюз няма да подписва споразумения за асоциирането на Украйна в общността, докато не види подобрение в различни показатели на страната.

Решението бе взето на среща на външните министри на страните-членки. Те очакват Украйна да покаже напредък по много спорни въпроси. Най-наболелият от тях е отношението към бившия премиер Юлия Тимошенко.

ЕС  ще наблюдава изборите, които ще се проведат в Украйна през октомври. Едно от условията на Съюза е вотът да се проведе по всички европейски изисквания. От управлението на източноевропейската държава се очаква да промени и отношението си към опозиционните лидери, съобразно принципите на демократичните държави.

Германският държавен секретар за външните работи Емили Хабер заяви, че Украйна има да извърви дълъг път на промени, преди да получи ратификация за присъединяването към общността. Въпросът, по който министрите не постигнаха единодушие, бе бойкотът на предстоящото Европейско първенство, което ще се проведе в Украйна и Полша. Те все пак решиха да не призовават националните си отбори да се откажат от турнира.

До края на седмицата трябва да стане ясно дали европейските лидери ще присъстват на мачовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови