OffNews.bg

60-и ден от войната: IDF нахлу в щаба за сигурност на Хамас. Атакувани са обекти на Хизбула

В 60-ия ден от войната между Израел и "Хамас" войските на Израелските отбранителни сили (IDF) са нахлули в щаба на терористичната групировка за обща сигурност в района и са напреднали в Джабалия в северната част на Газа. Освен това са ударили редица обекти на "Хизбула" в Ливан след трансгранични атаки от тяхна страна. В израелските градове, близо до границата с Газа, продължават да звучат сирени за противовъздушна отбрана, съобщават израелските медии.

Според IDF 162-ра дивизия е започнала да действа по-навътре в Джабалия, след като е завършила обкръжаването на своя бежански лагер през последните дни. В изявление се казва, че през последния ден войските са действали в Джабалия, за да унищожат активите на "Хамас". Войниците са локализирали ракети и други оръжия и са насочили въздушни удари срещу агентите на терористичната групировка.

Израелските отбранителни сили съобщават още, че в съвместна операция, проведена с израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет", резервисти от 551-ва бригада и командоси Shayetet 13 са нахлули в щаба за обща сигурност на "Хамас" в Джабалия и са открили оръжия, оборудване и разузнавателна информация.

בפעילות משותפת עם שב״כ כוחות מילואים של חטיבה 551 ושייטת 13 פשטו על מבנה חמ"ל הביטחון הכללי של ארגון הטרור חמאס בג'באליה. בחמ"ל אותרו אמצעי תצפית ושליטה, אמצעי לחימה ומפות>> pic.twitter.com/bwjRzNDQUX

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 5, 2023

През нощта е проведена и операция в бежанския лагер "Дженин". 21 издирвани лица са арестувани в цяла Юдея и Самария, а две печатници, използвани от "Хамас", са затворени. 

לוחמי צה״ל, שב״כ ומג״ב פעלו הלילה למבצע במחנה הפליטים ג׳נין ומיפו שני בתים של אחד מהמחבלים מהפיגוע בו נרצח מאיר תמרי ז״ל; 21 מבוקשים נעצרו הלילה ברחבי יהודה ושומרון ונסגרו שני בתי דפוס ששימשו את חמאס>>https://t.co/rI1L7nWHxr pic.twitter.com/mLChBdEYiH

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 5, 2023

Междувременно военновъздушните сили са продължили да нанасят удари в Газа, като IDF заявява, че вчера е ударила група от елитни оперативни служители на "Хамас Нухбат" по време на съвместна операция с Парашутната бригада. Войските са открили и тайник с ракети. Военноморските сили също са извършили десетки удари по крайбрежието на Ивицата, подпомагайки сухопътните сили.

כמו כן, חיל האוויר בשיתוף פעולה עם לוחמי חטיבת הצנחנים תקפו אמש מבנים מהם פעלו מחבלי נ'חבה, וחיסלו מחבלים מארגון הטרור חמאס. כחלק מהפעילות הלוחמים איתרו והשמידו רקטות בחצר בית בצפון הרצועה>> pic.twitter.com/DIkhKrRFgH

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 5, 2023

Атаки по цели на "Хизбула"

Продължават и взаимните атаки между Израелските отбранителни сили и ливанската "Хизбула". 

В изявление на IDF се съобщава, че изтребители са ударили няколко изстрелващи площадки, „терористична инфраструктура“ и военна структура на "Хизбула" в отговор на изстрелян снаряд от терористичната групировка към граничния град Зарит. 

„Освен това артилерийски огън на IDF атакува редица райони на ливанска територия, за да премахне заплахата“, се казва още в изявлението.

ПВО-то в Израел не спира да работи

Рано сутринта сирените за противовъздушна отбрана са били активирани в южния град Беершеба и Хацерим, близкия кибуц и авиобаза.

Сирени са прозвучали и в граничната зона с Газа в кибуците Нир Оз и Нирим, които бяха евакуирани, след като бяха опустошени от терористите на "Хамас" на 7 октомври.

Няма съобщения за удари, щети или жертви. Националната служба за спешна медицинска помощ на Израел също казва, че не е получила сигнали за удари или жертви. 

По-рано днес стана ясно, че Израелските отбранителни сили са подготвили план за наводняване на системата от тунели на "Хамас" под Ивицата Газа с вода, изпомпвана от Средиземно море. Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Ал Шати“, които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода.