OffNews.bg

5 ранени в терористично нападение в Йерусалим, убиха извършителя (обновена)

Пет души са били ранени в нападение с автомобил близо до пазара Махане Йехуда в Йерусалим в понеделник следобед, съобщиха полицията и лекари, цитирани от израелските медии. Извършителят е убит от цивилен.

Около 70-годишен мъж е в тежко състояние. Умерено тежко е състоянието на жена на около 30 г. Леко са пострадали 50-годишен мъж и двама 25-годишни мъже. Петимата са откарани в две болници в Йерусалим. Шести е бил откаран в болница заради шок.

Нападателят се казва Хатем Абу Наджма, на 39 г., от Бейт Сафафа, Източен Йерусалим. Наджма е бил женен баща на пет деца с установени психически проблеми.

Нападението е извършено край пазара, където обикновено е пълно с хора, особено преди почивен ден, когато много магазини са затворени.

Наджма наближил кръстовището с автомобила си и ускорил, блъскайки умишлено пешеходци, включително хора, пресичащи улицата, каза полицията. Когато намалил и спрял, въоръжен цивилен го е застрелял.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху нарече инцидента „терористично нападение“.

„Преди минути недалеч от тук беше направен още един опит за убийството на израелски граждани. Това терористично нападение ни напомня, че земята на Израел и Държавата Израел са придобити чрез много трудности“, каза Нетаняху по време на церемония преди Деня на възпоменанието.

Израел отбелязва Деня на възпоменанието в памет на падналите във войните на Израел и жертвите на тероризъм от понеделник вечерта преди Деня на независимостта във вторник вечерта – период, изпълнен с напрежение. В Деня на независимостта миналата година нападение с нож взе четири жертви, а няколко души бяха ранени.

Палестински нападения в Израел и Западния бряг отнеха живота на 19 души и раниха още няколко от началото на годината досега. Най-малко 92-ма палестинци бяха убити за същия период от време. Повечето от тях загинаха, докато извършваха нападения или при сблъсъци със силите на реда, но някои бяха незамесени в нападения цивилни.

Миналата седмица двама израелци бяха простреляни при терористично нападение в Източен Йерусалим. Предполагаемият извършител, който е палестинец, беше арестуван след по-малко от едно денонощие в град Наблус.