OffNews.bg

Русия с 35 отнети медала за допинг, България със 7

Последната положителна проба за допинг на Антонина Кривошапка, която лиши Русия от среброто за щафетата 4 по 400 метра от Олимпиадата в Лондон, накара медиите в Москва да направят потресаваща равносметка. След повторно отворените тестове "Сборная" (като наследник на СССР) се е простила с общо 35 медала от Олимпийски игри.

Това е три пъти повече от "преследвачите" в негативната класация. По 11 медала са отнети на САЩ и Беларус. С 9 са се простили в Казахстан, а с 8 в Украйна. БЪЛГАРИЯ е на незавидната шеста позиция с общо 7 отнети медала от Олимпиади заради допинг. По 4 за прибрани от Испания и Унгария, а по три - от Китай, Швеция и Турция.

С всеки нов скандал става все по-реална възможността да изхвърлят Русия от всички големи международни спортни състезания. Не е безоблачно небето дори над футболния Мондиал през следващата година.

В Москва отчитат като най-голям проблем липсата на всякаква координация между местните допинг чиновници и колегите им от международните федерации. Вицепремиерът по спортните въпроси Виталий Мутко отчита непрекъснато нови мерки в битката с допинга. На Запад обаче никой не вярва.

Нови и нови руски спортисти подават заявления да участват под независим флаг. Изход не се вижда, песимистично завършват анализите в Москва.