OffNews.bg

Григор Димитров победи на Australian Open

Първата ракета на България Григор Димитров се класира за втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

20-годишният хасковлия се наложи с 4:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:4 над французина Жереми Шарди след три часа и 17 минути игра в Мелбърн. Така той си върна за загубата от същия съперник на Roland Garros миналия май.

Гришо избра да сервира, но още в първия гейм трябваше да спасява две поредни точки за пробив, преди да спечели подаването си срещу своя приятел от академия „Муратоглу”. В седмия отново Шарди стигна на два пъти до възможност за брейк, но хасковлията пак се защити и с малко шанс. Той отрази първата опасност след като топката закачи мрежата, а при втората бекхендът му кацна точно на крайната линия. Веднага след това Димитров поведе с 40:0 при сервис на французина, но загуби пет поредни разигравания. Българинът загуби концентрация и беше пробит за 4:5. След това Шарди сервираше за сета и го затвори с гейм на нула след 37 минути игра. Григор спаси точка за пробив и в първия гейм на втората част, а в следващия на свой ред пропусна възможност да поведе с 2:0. Димитров продължи да настоява и постигна брейк за 3:1. При 5:3 78-ият в света българин подаваше за изравняване на частите и успя при втората си възможност, след като топката от форхенд на Шарди спря в мрежата. За съжаление в шестия гейм на следващия сет 24-годишният тенисист успя да постигне брейк.

В следващия гейм Димитров стигна до точка за връщането му, но Шарди се спаси с ас на втори сервис. Така при 2:5 първата ни ракета подаваше за оставане в частта. Той отрази два сетбола, преди да вземе гейма. После французинът сервира на нула, за да вземе сета. В седмия гейм на следващата част Димитров оцеля от 0:40, като завърши с ас. В десетия Григор стигна до два сетбола и изравни частите още при първата си възможност при непредизвикана грешка на Шарди.

В заключителния пети сет 82-ият в света французин проби за 3:2. Но Гришо тутакси върна брейка, като се възползва и от две поредни непредизвикани грешки от форхенд на съперника. В осмия гейм българинът стигна до нова точка за пробив, но не успя да я реализира и се стигна до 4:4. В последния гейм Димитров стигна до два мачбола и реализира още първия след двойна грешка на Шарди.

За класирането си за втория кръг в Мелбърн Гришо взема 45 точки за световната ранглиста. В него го очаква десетият в схемата испанец Николас Алмагро, който се наложи над Лукош Кубот от Полша с 1:6, 7:5, 6:3, 7:5.