OffNews.bg

Марк Селби спечели Шампионата на Обединеното кралство

Марк Селби победи Рони О'Съливан с 10:7 на финала на Шампионата на Обединеното кралство и така за втори път през живота си спечели втория по значимост турнир в снукъра.

Мачът може да влезе в историята като един от най-качествените двубои, играни някога. И двамата играчи спечелиха много от фреймовете си, без въобще да дадат възможност на съперника си да играе, започвайки дълги брейкове още с първия си удар, които на 6 пъти надвърлиха стотачката.

Рони О'Съливан изобщо не игра слабо, но Селби спечели играта на нерви при резултат 2:2 в петия фрейм и в следващите части беше изключителен, за да докара нещата до 7:2.

С изкючителна игра Рони навакса резултата до 7:5, а после съвсем доближи съперника при 8:7. В крайна среща изоставането се оказа твърде голямо.

Веселяка от Лестър спечели лесно 16-ия фрейм.

В началото на следващия фрейм Рони направи един от най-красивите удари, виждани някога, но не успя да оползотвори позицията и след поредица перфектни изпълнения на трудни удари, Селби спечели решителния фрейм.

О'Съливан изглежда като съвършения артист на снукъра, а Селби подхрани обвиненията, че е бавен, негативен и отегчителен, бе коментарът на английската версия на Евроспорт. 

С победата си Селби се укрепи на първото място в ранкинг системата на снукъра, като преднината му достигна рекордни измерения.

Заради спорадичната си поява на ранкинг турнири, Рони е много назад в класирането и дори беше заплашен да изпадне от Топ 16. С достигането си до финал обаче той си гарантира място в схемата.

След мача Селби не скри възхищението си от Рони, засипвайки го със суперлативи:

Разбирам, че не всеки може да играе така естествено като Рони, той е изключителен.

Да победиш Рони е велико чувство. В моите очи, ако той играеше на всеки турнир, все още щеше да е най-добрият играч и единственият, когото трябва да биеш. Да играеш срещу него на голям финал  е невероятно чувство.