OffNews.bg

Най-важният изпит за прием в 5. клас в СМГ може да е бил компрометиран. МОН започва проверка по сигнал от OFFNews

Най-важният изпит за приема в 5. клас в Софийската математическа гимназия може да е бил компрометиран. Едни и същи хора са съдружници в школата, която подготвя срещу заплащане кандидати за СМГ, автори са на задачите за състезанието с най-голяма тежест в бала - "Откриване на млади таланти" (ОМТ) - и са проверявали изпитните работи. Всички те са подписали декларации за отсъствие на конфликт на интереси.

Схемата

От години стотици деца се подготвят за кандидатстване в СМГ чрез платените съботни курсове на учители по математика от училището. През 2017 г. те създават фирма, която провежда часовете си в сградата на гимназията и използва името ѝ. Казва се "СМГ учители" ООД и включва 25 души, видно от системата "Дакси".

Работата им обаче не приключва с подготовката за балообразуващите състезания.

След провеждането на ОМТ тази година OFFNews получи сигнал, че едни и същи учители на трудови договори в СМГ са подготвяли деца чрез "СМГ учители" и са били включени в националната комисия за организиране и провеждане на състезанието. Нейно задължение е изготвянето на задачите, проверката и оценяването на работите на ученици и изготвяне на класиранията.

Решихме да проверим твърдението, тъй като истинността му би могла да компрометира състезанието и, съответно, класирането за прием след 4. клас в СМГ.

На 27 май 2019 г. поискахме от Министерството на образованието и науката копие от заповедта на министър Красимир Вълчев за определяне на състава на националната комисия за организиране и провеждане на математическото състезание "Откриване на млади таланти" за ученици от IV клас за учебната 2018/2019 г. На 6 юни получихме копието, но със заличени имена. Оказа се, че самите членове на комисията са пожелали те да не се огласяват. От Заповед №РД 09-3106/24.10.2018 г. обаче е видно, че и петимата (председател и четирима членове) са учители от СМГ.

В ново запитване до МОН посочихме и имената на четирима учители, за които имахме информация, че са в националната комисия:

1. Иван Вильов Симеонов
2. Александър Иванов Александров
3. Румяна Тодорова Караджова
4. Надежда Христова Буюклиева

Попитахме:

- дали МОН могат да потвърдят или отрекат, че те са в националната комисия;

- ако са, дали министър Вълчев е бил информиран предварително, че същите са съдружници във фирмата "СМГ учители" ООД и като такива подготвят потенциални кандидати за СМГ срещу заплащане;

- има ли конфликт на интереси и/или съмнение за обективното провеждане на състезанието, което е с най-голяма тежест в балообразуването, ако едни и същи хора подготвят кандидати за СМГ, съставят задачите и проверяват работите;

- какви действия ще предприеме министър Вълчев и в какви срокове, ако сигналът ни се потвърди.

На 21 юни получихме потвърждение от МОН, че и четиримата са в националната комисия.

Ето какво отговарят от министерството:

Във връзка с подготвяния от Вас журналистически материал, което предполага наличие на надделяващ обществен интерес, и водейки се от принципа на прозрачност в дейността на Министерството на образованието и науката (МОН), Ви информираме, че цитираните от Вас учители фигурират в заповедта за определяне на Национална комисия за организиране и провеждане на математическото състезание „Откриване на млади таланти“ за ученици от IV клас през учебната 2018/2019 г.

Министърът на образованието и науката не е бил запознат с твърдението, че учителите са съдружници във фирмата "СМГ учители" ООД. Заповедта за определяне на състава на Националната комисия е изготвена от ресорната дирекция - „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ по предложение на Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“, каквато е била практиката и в предходни години.

Членовете на Националната комисия са подписали декларации със следното съдържание: „Не предоставям обучение на ученици за участие в олимпиади/състезания срещу заплащане, ако то е от името и за сметка на учениците, включително и със средства на училищното настоятелство“.

Поставените от Вас въпроси приемаме като сигнал, на базата на който е разпоредена проверка за провеждането на математическото състезание "Откриване на млади таланти" за ученици от IV клас през учебната 2018/2019 г. в град София.

За резултатите от проверката ще бъдете допълнително уведомена.

Потърсихме и позицията и на четиримата учители. На 24 юни изпратихме въпроси до тях чрез официалния имейл на СМГ. Попитахме ги дали са информирали ръководството на училището и министъра на образованието, че подготвят деца срещу заплащане, преди да бъдат предложени за членове на националната комисия, и дали са подписвали декларация за отсъствие на конфликт на интереси. До днес, 28 юни, нямаме отговори. Ако получим такива, ще ги публикуваме.

Върху тазгодишното състезание "Откриване на млади таланти" вече бе хвърлена сянка на съмнение обективно ли е оценяването, тъй като, противно на практиката досега, тази година учениците са били инструктирани да сложат в общ плик анонимната част (две задачи) и неанонимната (тест с 20 въпроса).

Напрежение имаше и покрай обявяването на свободните места след първото класиране. СМГ наруши графика си и просрочи обявяването, у родителите пък се породиха съмнения за скриване на освободени места.