OffNews.bg

Семейната психотерапевтична програма за подкрепа на хазартно зависими стартира за втора поредна година

За втора поредна година стартира семейна програма за психотерапевтична подкрепа на хазартно зависими. Програмата се реализира от Фондация "Социално развитие и култура" и има за цел да окаже подкрепа на мотивацията за промяна при зависимите и техните семейства, родители и близки.

По последни данни над 200 000 са хазартно зависимите в България. Хазартната зависимост е втората по ред причина за обаждания на Информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта.

Това е най-трудната за лечение зависимост, защото е най-трудна за установяване. Много голям процент от зависимите проявяват депресия, биполярно афективно разстройство, склонност към самоубийство. 

Най-важният фактор за справянето с хазарта, както и при всяка друга зависимост, е осъзнаването. Затова и програмата на Фондация "Социално развитие и култура" акцентира върху работата със семейството. Промяната на деструктивните модели на комуникация между членовете на семейството многократно повишава вероятността за постигане на трайна ремисия при зависимият член на семейството.

Програмата протича в няколко етапа: 

Първият етап e подготвителен. Изследват се ресурсите на семейството за справяне с проблема. Работи се за подкрепа на мотивацията за промяна.

Вторият етап има за цел да помогне на зависимите и техните семейства и близки да предприемат стъпки за цялостна промяна чрез осъзнаване на деструктивните модели и стратегии за справяне с различни трудности в индивидуалния и семейния живот. Работи се за откриване и утвърждаване на нови стратегии и начини за удовлетворяване на потребностите на индивидуално и семейно ниво, без хазарт.

Провеждат се и семейни срещи със зависимия член и семейството му, с цел постигане на основните цели за промяна, заложени в програмата.

Третият етап има за цел утвърждаване на постигнатата промяна не само в зависимия член, но и в семейството, както и към развиване на функционални взаимоотношения и удовлетворяване на индивидуалните потребности на членовете на семейството.

В рамките на програмата се провеждат обучителни семинари с родители, които търсят подкрепа и помощ за справяне с проблеми, свързани със зависимост на член на семейството.

Ръководителят на програмата Красимир Иванов е психолог, фамилен терапевт с дългогодишен опит в работата със семейства и родители на зависими към психоактивни вещества и хазарт. Редовен член на Българска асоциация по фамилна терапия. Има специализации в областта на зависимостите и психо-социалната рехабилитация на зависими и техните родители и семейства в България, Гърция и Белгия; консултиране и психотерапия на семейството и двойката; семейна и фамилна психотерапия; индивидуална и групова психотерапия.

Според Красимир Иванов, зависимостта сама по себе си е саморазрушително поведение, тя е криза за всички, не само за зависимия. Затова най-важното е той да бъде подкрепен, да вземе сам правилното решение за себе си.

Програмата стартира със семинар на тема "Семейни модели и терапия при зависимости", който ще се проведе на 15 февруари.