OffNews.bg

Протест срещу президента: ДА на Украйна - НЕ на Радев

Утре пред Президентството е свикан протест под надслов "ДА на Украйна - НЕ на Радев".

Събитието започва в 18:00 ч. То е организирано от БОЕЦ.

"Гражданите и бойците излизаме, за да осъдим позорното решение на президента да не подпише декларацията на своите европейски колеги в подкрепа на заявката и желанието на Украйна за членство в НАТО", заявяват организаторите на протеста.

Те призовават гражданите да носят всякакви червени предмети, стари дрехи и обувки, които да бъдат струпани пред сградата, създавайки "грамадата на позора - символ и паметник на прокремълската, антибългарска, антиукраинска и антиевропейска политика на Румен Радев".

Поводът за протеста е позицията на президента, в която се заявява, че той е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия.

Радев е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има мир с Русия

Вчера от "Дондуков 2" заявиха, че "решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави."

В позицията, изпратена до медиите, се посочва още, че приемането на Украйна в Алианса не трябва да води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, както и че Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в декларацията на президентите на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа.

В текста на документа, подписан от президентите, обаче никъде не се посочва кога Украйна трябва да се присъедини към Алианса.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. Ние твърдо заставаме зад решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна", пише в текста.

12 държави вече подкрепиха Украйна за НАТО, България все още не