OffNews.bg

КСНС: Мирният протест заслужава уважение, ксенофобията да спре

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настояват това неотменимо конституционно право на българските граждани да се реализира в рамките на Закона.

Това се посочва в заключителното становище, изчетено от президента Росен Плевнелиев след проведения днес КСНС.

Публикуваме пълния текст на документа:

"Консултативният съвет за национална сигурност обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на Република България, произтичащи от: обществено-политическото напрежение в страната; кризисните процеси в Близкия Изток и в Северна Африка и свързания с това засилен миграционен натиск към страната.

Членовете на КСНС се обединиха около разбирането, че ескалацията на обществено-политическото напрежение в страната изисква по-голяма отговорност от всички държавни органи и политически сили. Необходими са общи категорични действия в посока на спазване на закона и укрепване на доверието в публичните институции.

Членовете на КСНС изразяват безусловно уважение към правото на протест, но категорично настояват това неотменимо конституционно право на българските граждани да се реализира в рамките на Закона. КСНС призовава политическите сили и другите организатори на протести и митинги да се въздържат и разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочили политическата и социалната криза. Наред с това, КСНС заявява, че демократичната многопартийна система е безалтернативна. Политическите различия и алтернативи не са нейно отрицание, а са естествена част от самата нея. Членовете на КСНС препоръчват на министър-председателя на едно от следващите заседания на Европейския съвет и да инициира от името на Република България разработването и приемането на обща европейска регулация за по-голяма прозрачност на имуществото и доходите на висшите политици от ЕС и държавите-членки, както и на техните семейства.

Членовете на КСНС са единни в позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект, предизвикани от засиления миграционен натиск. В тази връзка е необходим общ подход и споделен ресурс на компетентните институции. КСНС изисква от Министерския съвет да отчита периодично изпълнението и да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация, произтичаща от бежанската вълна.

Необходима е силна обществена и политическа подкрепа, насочена срещу потенциалните заплахи за етно-религиозния мир в страната. България следва да изпълнява задълженията си, произтичащи от международни договори, с интегрираните усилия на централните и местните власти. Проблемите, произтичащи от миграционния натиск към страната ни, не са само български, те са европейски.

Организационните, функционалните и ресурсните способности на страната за справяне със засиления миграционен натиск се нуждаят от бързо и адекватно доизграждане. В тази връзка институциите ще бъдат обезпечени финансово, с оглед изпълнението на техните функции по опазване на националната сигурност.

С оглед на актуалното състояние на средата за сигурност Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:

1. Законодателната и изпълнителната власт да създадат необходимите условия в нормативно, организационно и финансово отношение, които да осигурят на отделните звена от системата за национална сигурност изграждането на способности, адекватни на рисковете и заплахите пред страната.

2. Всички политически партии и институции категорично трябва да се дистанцират и да насочат своите усилия срещу опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделението на обществото.

3. Изпълнителната власт и основните звена в сектора за сигурност активно да анализират процесите, които генерират рискове за сигурността на страната и да създават необходимите условия за противодействието им. С повишено внимание да се следят тенденциите в миграционните процеси и възможността те да прераснат в заплаха за националната сигурност в дългосрочен план.

4. Всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия, както и за задействане на различните механизми на европейска солидарност, с цел получаване на финансова, експертна и техническа подкрепа за България от ЕС и от отделните държави-членки.

5. Изпълнителната власт активно да анализира процесите, свързани с енергийните доставки за страната и предприеме адекватни действия за недопускане на тяхното нарушаване, да ускори работата по изграждането на интерконекторните връзки, както и осигуряване на необходимия резерв, който да позволи на страната да преодолее евентуална енергийна криза."