OffNews.bg

БОЕЦ "уволни" Цацаров с акция пред КПКОНПИ (видео, снимки)

БОЕЦ "уволни" председателя на Антикорупционната комисия в акция пред КПКОНПИ тази сутрин.

Участниците в третата блокада-изненада тръгнаха от барикадата на "Орлов мост" към 8 ч, минаха покрай Народното събрание, където скандираха "Уволнени сте!" към сградата на депутатите, преминаха по бул. "Цар Освободител" и стигнаха до сградата на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на пл. "Света Неделя" 6.

Те поискаха среща с председателя ѝ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, но не бяха допуснати от охраната. Успяха обаче да залепят върху табелите листове с надпис "Офис на Пеевски".

"Ако не слезе да се срещне с нас, ще имаме поредната институция, която ние, гражданите, закриваме" - заяви лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев по мегафона, а събралите се протестиращи скандираха "Оставка!" и "Мафия!". Според него Цацаров е един от хората, превърнал държавата ни в "кочина", а прокуратурата - в "бухалка" и "пералня".

Той напомни спечеленото наскоро дело от бившия енергиен министър Трайчо Трайков срещу КПКОНПИ и попита от чий джоб ще излязат въпросните близо 100 хил. лева.

Делото на приключи на първа инстанция, но КПКОНПИ обжалва.

"Тези хора нямат нищо общо с правото, те са назначени да прилагат законите на мафията - обяви още Георгиев. - Тук сме, за да кажем "Мафията - вън!" и "Оставка!"

10-ина минути преди 9 ч служител направи неуспешен опит да влезе в сградата. Протестиращите очакват Цацаров и обявиха, че няма да допуснат други хора преди тази среща.

Към 9:10 ч стана ясно, че среща няма да има, а Георгиев реагира с репликата, че щом е така, ще се обърнат с лице към сградата и "ще поднесем закуска". Минута по-късно по сградата полетяха яйца.

Снимки: Мая Младенова

Какво се случва пред Антикорупционната комисия? Вижте излъчването на живо тук:

Блокадата приключи малко преди 9:30 ч. Днешната трета блокада-изненада на БОЕЦ бе предшествана от акции пред Министерството на правосъдието и ЦИК.

Няколко часа след нея КПКОНПИ разпространиха позиция за протестната акция. Вижте я тук.

От БОЕЦ поканиха гражданите утре да се включат в блокада-изненада №4. Сборният пункт отново е "Орлов мост", а началният час - 8:00.